Απεριόριστο ή όχι web hosting

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή το απεριόριστο ή unmetered web hosting. Πρόκειται στην ουσία για υπηρεσίες hosting όπου ο πάροχος σας προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες τόσο στο χώρο δεδομένων – disk space – όσο και στη κίνηση των δεδομένων σας – traffic – . Υπάρχουν όμως στα αλήθεια τα απεριόριστα χαρακτηριστικά; Είναι καλό το unmetered web hosting ; Πάμε να τα δούμε αναλυτικά..

Υπάρχουν απεριόριστοι σκληροί δίσκοι;

Εν έτη 2017 όχι! Εφόσον δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα οι απεριόριστοι σκληροί δίσκοι, τότε πως μπορεί μια εταιρεία webhosting να προσφέρει απεριόριστο χώρο στους πελάτες της; Μα φυσικά με την σκληρή πολιτική ορθή χρήσης! Εάν διαβάσετε τους όρους χρήσης, κάθε εταιρεία που προσφέρει απεριόριστες υπηρεσίες web hosting, έχει με μικρά γράμματα τους – μεγάλους – περιορισμούς. Αυτοί είναι να μην έχετε μεγάλα αρχεία στο δίσκο σας, να μην χρησιμοποιείτε να πακέτα web hosting για υπηρεσίες file transfer, να ακολουθείτε πολιτική ορθής χρήσης, κ.α.

Με λίγα λόγια, να μην χρησιμοποιείτε πολύ χώρο από τον  – απεριόριστο – που σας προσφέρουν!

 

Τότε γιατί προσφέρουν απεριόριστο χώρο οι εταιρείες;

Αυτή είναι μια κίνηση μάρκετινγκ που ξεκίνησε από το εξωτερικό και ήρθε και στη χώρα μας σιγά σιγά τα τελευταία χρόνια. Οι πελάτες δελεάζονται ότι θα έχουν απεριόριστα χαρακτηριστικά και ότι δε θα χρειαστεί να αναβαθμίσουν ποτέ το πακέτο τους και οι εταιρείες web hosting συνεχίζουνε να πουλάνε τα πακέτα τους! Όμως, όταν ο πελάτης ανεβάσει μεγάλα αρχεία ή χρησιμοποιεί πολύ χώρο, τότε αρχίζει και η εταιρεία τις ενοχλήσεις ώστε ή να αναβαθμίσει σε dedicated server ο πελάτης ή να μειώσει τα αρχεία του.

 

Συμφέρει το απεριόριστο hosting ;

Το απεριόριστο hosting συμφέρει μόνο εάν θέλετε να κάνετε ορθολογική χρήση του πακέτου σας. Εάν έχετε μια ιστοσελίδα με περίπου 5Gb αρχεία, τότε ναι, σας συμφέρει η αγορά κάποιου unmetered πακέτου hosting. Από την άλλη, εάν θέλετε να χρησιμοποιείτε το πακέτο web hosting σας ως cloud υπηρεσία αρχείων, τότε ξεχάστε το! Αργά ή γρήγορα θα βρεθείτε χωρίς λογαριασμό.

 

Και με το traffic τι συμβαίνει;

 

Το traffic είναι η κίνηση δεδομένων που χρησιμοποιεί ένας λογαριασμός. Εάν για παράδειγμα η ιστοσελίδα σας «ζυγίζει» όλη 10mbytes και την επισκεφθούν 10 άτομα, τότε καταναλώσατε 100mbytes bandwidth. Οι γραμμές που είναι επάνω οι σέρβερς είναι είτε 100mbps είτε 1 gbit – που σημαίνει ότι έχουν και το ανάλογο όριο. Με τον όρο απεριόριστο traffic, οι εταιρείες δε κάνουν monitor το traffic που διακινείτε και δε σας χρεώνουν εξτρά γι’αυτή την υπηρεσία – αυτό όμως δε σημαίνει ότι είναι και απεριόριστο, καθώς εξαρτάται από την γραμμή που είναι ο σέρβερ σας!

Τι πακέτο να προτιμήσω

 

Να προτιμήσετε πακέτα φιλοξενίας ιστοσελίδων από εταιρείες έμπιστες που σας τα προτείνουν webmasters που φιλοξενούν και οι ίδιοι τις ιστοσελίδες τους εκεί. Δείτε καλά τα reviews, μελετήστε τα χαρακτηριστικά, τις τιμές καθώς και τους όρους χρήσης των υπηρεσιών και ξεκινήστε τη δική σας παρουσία στο διαδίκτυο!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *